Börja blogga: Guide till att starta en blogg för nybörjare

Foto av författare

Vill du starta en blogg men vet inte hur? Du är inte ensam. Många människor känner sig överväldigade när de tänker på att starta en blogg. Men det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror!

I den här guiden kommer jag ge dig enkla tips om hur du enkelt kan börja blogga, oavsett vilken erfarenhetsnivå du har. Så oavsett om du är helt nybörjare eller om du har bloggat ett tag men bara inte tagit steget till att starta din egen blogg är den här guiden för dig!

Vi kommer gå igenom:

 • Vad du ska tänka på innan du startar en blogg
 • Hur du startar en blogg
 • Tips när du bygger din blogg
 • Hur ofta du ska blogga
 • Och hur du tar ditt bloggande till nästa nivå och tjänar pengar på den

1. Vad du bör tänka på innan du startar en blogg

Det första du behöver göra är att bestämma vad din blogg ska handla om. Det kan verka som en svår uppgift, men det är faktiskt inte så svårt som du tror! Välj bara något som du brinner för och som du vet att folk skulle vara intresserade av att läsa om.

Tänk nu ett steg längre än bara att vilja dela med dig av frukostbilder och vad du åt till lunch igår.

Att börja blogga är inte så svårt, men nyckeln till att lyckas med ditt bloggande handlar om att engagera dina läsare, och få dem intresserade av att komma tillbaka och fortsätta läsa dina kommande blogginlägg. Annars kommer du tappa motivationen och sluta blogga kort efter du precis börjat.

Några saker att tänka på när du väljer ett ämne för din blogg:

 1. Vad är dina intressen?
 2. Vad har du för hobbies?
 3. Vad är dina erfarenheter i livet?
 4. Vad är din expertis?
 5. Vad skulle dina läsare faktiskt älska att läsa om på din blogg?

Se också: Så gör du din egna hemsida

Min första blogg om investeringar i aktier & fonder – SparaCash.se

Marcus Lindblad SparaCash

I mitt exempel så startade jag bloggen SparaCash.se år 2016 där jag hade målet att lära ut min kunskap om att spara pengar i aktier & fonder. Det är något som kanske inte mina närmsta vänner var jätteintresserade av, men på internet finns det många som vill lära sig det och kunskapen på den tiden var väldigt låg.

Det fanns väldigt lite kunskap och informativa guider på olika bloggar som på ett lättförståeligt sätt förklarade hur man börjar investera sina pengar.

DÄR tändes idén till att starta bloggen som idag är mitt heltidsjobb. En dröm som nu gått i uppfyllelse – jag lever på min blogg.

Det är det jag vill att du ska tänka. Dröm dig bort till vad du kan dela med dig utav. Hur du kan utbilda dina bloggläsare att bli bättre människor, eller inspirera dem om något som du har en passion för!

Fick du någon idé till en blogg nu när du läst detta? Skriv ner idén i dina anteckningar eller skriv den i en kommentar här nedanför direkt så du inte glömmer bort den!

Nu tänker jag gå genom steg för steg hur du startar en blogg.

2. Hur man startar en blogg

Det första du behöver göra är att välja en bloggplattform. Det är här din blogg kommer att finnas och det är viktigt att välja en som passar dina behov och dina tekniska kunskaper.

Om du till exempel vill starta en blogg som en hobby och inte planerar att tjäna några pengar på den, kan du använda en gratis plattform som WordPress.com. Men det är inget jag rekommenderar om du har högre ambitioner än så på lång sikt.

Jag rekommenderar att går den lite krokigare vägen redan från start så att du har full kontroll över din blogg och inte behöver ha en bloggportals annonser synliga på din hemsida där du inte tjänar några pengar.

En domän är ett bra första steg till att starta din första blogg

Det finns olika vägar du kan ta.

 1. Du kan antingen börja blogga på en bloggportal som Wordpress.com eller Blogg.se
 2. Du kan starta din egna blogg via en färdig hemsidetjänst som Wix eller SquareSpace
 3. Eller börja blogga genom en egenbyggd hemsida via WordPress genom ett webhotell

Jag rekommenderar att du väljer det tredje och sista alternativet. Att bygga din egna hemsida genom ett webhotell.

Det tar max 1 timme att köpa ett domännamn, webhotell, och installera WordPress så har du startat din egna blogg! Då får du full kontroll över din hemsida, och du kan själv bestämma exakt hur hemsidan ska se ut.

Att göra din blogg är väldigt enkelt. Följ bara dessa steg.

Gör såhär för att starta din blogg:

 1. Köp ett domännamn först på exempelvis Simply eller NameCheap
 2. Skaffa ett webhotell på Inleed eller Simply
 3. Installera WordPress via OneClickInstaller
 4. Välj ett WordPress-tema som exempelvis GeneratePress eller Kadence

Det kostar bara några hundralappar, men det är en väl värd investering som du kommer tjäna igen på nolltid om du är redo för att börja blogga.

3. Tips för att bygga upp din blogg

Fastna inte i färger på knappar, att visa upp rätt bilder, och liknande. Jag vet att du förmodligen kommer bry dig väldigt mycket om utseendet på din första blogg. Men här är det lätt att man slösar mycket tid.

Det absolut bästa tipset jag kan ge dig är:

 • Planera vad din blogg ska handla om
 • Presentera dig för dina bloggläsare så de vet vem du är
 • Förbered och publicera blogginlägg så ofta du kan, försök få in det i en rutin

När du väl kommit igång med att börja blogga så kan du alltid löpande utveckla din design och din grafiska profil med tiden. Det är lätt att man fastnar i design-biten.

Om du verkligen vill satsa på att tjäna pengar på din blogg så är innehållet viktigare än designen på din hemsida.

Läs också guiden: Tjäna pengar online

4. Börja blogga – Så gör du

Att börja blogga i WordPress är enkelt! Det som kan vara bra att tänka på är att skriva dina blogginlägg i Posts (Inlägg). Pages (Sidor) använder du till statiska sidor som är tidslösa, exempelvis Kontakt, Om mig, Privacy Policy, och liknande sidor.

Så här skriver du ett blogginlägg i WordPress:

 1. Gå in på din blogg på WordPress
 2. I den vänstra kolumnen, håll muspekaren över Inlägg och klicka på Lägg till nytt
 3. I det översta fältet fyller du i rubriken
 4. I det stora fältet nedanför skriver du ditt blogginlägg
 5. När du är klar med ditt blogginlägg kan du lägga till en “Utvald Bild” och klickar på Publicera

Grattis! Nu har du skapat ditt första blogginlägg, bra jobbat!

Tänk på att inte vara rädd för att blogga. I början kommer du inte ha några läsare och därför är det viktigt att ta vara på tiden att experimentera och lära dig använda din blogg, innan du börjar länka ut den till dina följare på exempelvis sociala medier, vänner, och familj.

Känner du att det är svårt att skriva bra texter på din blogg? Isåfall kan du ta hjälp utav en AI-robot som hjälper dig på vägen. Det är bara att skriva in några nyckelord och trycka på en knapp så kommer den skriva hundratals ord åt dig.

5. Hur ofta ska man blogga?

Så hur ofta ska man skriva blogginlägg? Det beror på vilka ambitioner du har med din blogg. Om du bara vill skriva för skojs skull räcker det med att du skriver när du känner för det. Men om du vill bygga upp en stor följarskara och kanske tjäna pengar på din blogg, då rekommenderar jag att du skriver minst en gång i veckan.

Det absolut bästa är att välja en dag som du försöker hålla dig till så att du kontinuerligt skriver nya blogginlägg och bygger upp din blogg.

Över tid kommer fler och fler hitta din blogg på nätet genom Google och sociala medier, och jag lovar dig att du kommer få fler följare och bloggläsare än du tror!

Min rekommendation:

 • Börja blogga så ofta du kan om du är spontan
 • Om du inte är spontan, försök planera dina blogginlägg
 • Planera en dag i veckan där du publicerar 1 blogginlägg
 • Över tid försök att bli bättre och mer aktiv på att blogga oftare

6. Hur du tar din blogg till nästa nivå

När du har kommit igång med ditt bloggande så gäller det att få ut ordet om bloggen. Min strategi har över tid blivit mer och mer fokuserad på SEO.

SEO betyder Search Engine Optimization. Det betyder på svenska sökmotoroptimering.

SEO innebär att se till att dina blogginlägg är lätta att hitta för Google. Det är nämligen så jag har byggt upp trafik till mina bloggar och dagligen så besöker mer än 1000 personer mina olika bloggar.

Det bästa sättet för att lyckas med SEO när du börjar blogga är att använda sökord i dina blogginlägg som människor kan söka efter på Google.

I exemplet med det här blogginlägget så har jag fokuserat på sökorden “Börja blogga” och liknande termer kring det.

Då kan man använda sökord som:

 • Börja blogga
 • Starta en blogg
 • Skaffa en blogg
 • Hur man börjar blogga

Jag har strategiskt valt att skriva ett blogginlägg om detta så att du som är intresserad av att börja blogga ska hitta till min guide om hur du faktiskt startar en egen blogg.

På så sätt så har jag marknadsfört mig helt kostnadsfritt ut till dig, och förhoppningsvis finner du guiden intressant och kanske läser mer av mina andra blogginlägg.

Smart va?

Det är så jag vill att du ska tänka när du skriver dina blogginlägg framöver med. Eftersom sökmotorer levererar bra blogginlägg baserat på vad folk söker på så har du mycket att tjäna på genom att använda dig av enkla guider som sökmotorer förstår sig på, så folk hittar din blogg genom exempelvis Google.

När du byggt upp trafik till din blogg då kan du börja tjäna pengar på den. I mitt fall så använder jag nästan bara affiliatemarknadsföring för att tjäna pengar på mina bloggar. Det är mer lukrativt än du anar…

Slutsats

Jag hoppas att du nu lärt dig något av mitt blogginlägg och att jag hjälpt dig på vägen mot att starta din framgångsrika blogg.

Om du har några frågor kring hur man gör när du startar din första blogg så skriv gärna en kommentar, jag svarar inom bara någon dag!

Lycka till med startandet av din blogg och glöm inte – tålamod! Det kommer gå bättre än du anar.

Gå min affiliate marketing-kurs

Vill du:

Lära dig bygga affiliatehemsidor som tjänar över 100 000 kr per månad?

Kunna resa jorden runt och samtidigt tjäna pengar?

Säga upp dig från ditt jobb och tjäna mer pengar än som anställd?

Ha full frihet att jobba med vad du vill?

Då bör du gå min affiliatekurs där jag lär ut mina hemligheter om hur jag jobbat med och byggt 10-tal hemsidor som tjänat allt från 1000 kr per månad upp till 370 000 kr per månad i affiliateinkomster per hemsida.

Just nu: 0 platser kvar

Ansökan: Stängd!

Sätt mig på väntelistan

Lämna en kommentar