Skapa hemsida

Foto av författare

Funderar du på att göra en egen hemsida? Då har du hittat helt rätt!

Har du en idé på en tjänst eller produkt som du vill sälja, eller om du bara vill starta en egen hemsida till ditt nya företag eller någon annan så rekommenderar jag dig starkt att bara sätta igång att börja bygga din egna hemsida.

Jag själv startade hemsidan SparaCash.se år 2016 och nu är min hemsida min huvudsakliga inkomst som jag lever på och tjänar mer än 30 000 kr per månad. Det är alltså fullt möjligt att skapa en egen hemsida som du kan kapitalisera på och leva på med en passiv inkomst.

Tips: Lite längre ned i guiden kan du se mina test-hemsidor som jag byggt på under 5 minuter. Det tar inte längre tid än så för att bygga en riktigt snygg, professionell hemsida i WordPress som du kan sälja till företag för minst 10 000 kr!

Så här enkelt är det att skapa din egna hemsida och jobba med den!

För att kunna starta en egen hemsida så behöver du bara ett webbhotell och en domän. Sen på ditt webhotell kan du installera WordPress med hjälp av 1 klick och då har du startat din egna hemsida.

Stegen som du behöver gå genom för att starta en egen hemsida är:

 1. Skaffa ett webhotell
 2. Köpa en domän
 3. Installera WordPress
 4. Välja ett bra WordPress-tema
 5. Skräddarsy din nystartade hemsida utifrån hur du vill ha den

Efter du gått genom stegen till hur du startar din egna hemsida så kommer du ha en grundläggande kunskap om hur man sätter upp en egen wordpress-hemsida där du har fulla möjligheter själv att anpassa den precis som DU vill ha den. Skönt va?

Jag rekommenderar: Generatepress!

Om du planerar att bygga en hemsida så rekommenderar jag att du använder dig utav Wordpress. Wordpress är ett enkelt verktyg för att skapa en blogg, hemsida, jämförelsetjänst, e-butik, you name it!

När du skapar din första hemsida så är det nästan alltid så att man väljer Wordpress. Men nästa problem du kommer stöta på är att skaffa dig ett TEMA till din WordPress-hemsida.

Vill du ha en hemsida som är:

 • Snabb
 • Enkel att använda
 • SEO-optimerad
 • Billig att underhålla
 • Alltid uppdaterad för att slippa virus
 • Enkel att anpassa och bygga ut

Isåfall måste du använda dig utav GeneratePress som är det mest populära och bästa temat för både nybörjare och proffs. Alla hemsidor jag bygger är baserade på GeneratePress. Köp Lifetime-licensen direkt på GeneratePress och skaffa det kostnadsfria pluginet GenerateBlocks så har du en komplett kombination för att ta din hemsida till nästa nivå.

1. Skaffa Webhotell

Det absolut första du måste göra för att kunna bygga en egen hemsida är att skaffa dig ett webhotell.

En hemsida som du bygger består ju av olika filer, men vi ska inte riktigt gå in på den tekniska biten här, men dessa filer som din hemsida består av måste lagras någonstans och det är där ditt webhotell kommer in i bilden.

Många andra hemsidor du kanske besökt vill oftast att du ska skaffa ett webhotell som den hemsidan tjänar mest pengar på genom s.k. affiliatelänkar.

Jag personligen har av erfarenhet testat Binero, Loopia, Wix, och många fler men alla dessa är utomordentligt värdelösa ifall du är ute efter bra kundservice, snabba hastigheter och ett bra pris.

Om du aldrig tidigare startat en egen hemsida så är det viktigt att du får snabb kundsupport till bra pris, och då finns det bara ett webhotell som jag kan rekommendera vilket är Inleed.

Tips på bra webhotell:

 1. Inleed (19 kr/mån – Min favorit!)
 2. Miss Hosting (Från 9 kr per månad)
 3. Simply (5.30 kr/mån – 14 dagar trial)
 4. Hostinger
 5. EgenSajt
 6. Templ.io (10 dagar trial)

Jag rekommenderar: Inleed

Personligen har jag använt mig utav Inleed sedan jag började ta det seriöst med mina hemsidor år 2016. Inleed har nästan aldrig problem och deras kundservice är SÅ BRA.

Jag har mailat dem med problem en lördagkväll klockan 22.30 och fått svar inom 5 minuter. Det är helt makalöst så bra Inleed är. Och dessutom är det extremt billigt. Vill du ha en billig, snabb webhost med fantastiskt bra kundservice så är Inleed det absolut bästa valet.

Läs mer om Inleed

Alternativ: Hemsidebyggare

Tycker du att webbhotell och domän är för krångligt? Isåfall kan du också skapa en hemsida genom en hemsidebyggare som exempelvis Squarespace.

Då behöver du inte köpa ett webhotell, domän, och liknande som kan ta lite längre tid.

En nackdel med att bygga din hemsida via exempelvis SquareSpace är att du blir begränsad med funktioner och verktyg som bara finns hos dem.

Snabbt och enkelt att skapa din första hemsida

Webbhotell samt domän ingår i ett fast pris

Enkla funktioner för att designa din egna hemsida

Du blir begränsad till Squarespace funktionalitet

Läs mer om Squarespace

Vad kostar ett webhotell?

Ett webhotell kan kosta så lite som bara 19 kr per månad om du exempelvis väljer Inleed. Om du vill ha ett snabbt webhotell så kan du gå upp en aning i prisklass och kan då få behöva betala upp emot 250 kr per månad.

När man väljer ett webhotell så måste man först och främst fundera på hur mycket besökare din hemsida kommer ha.

Om du ska bygga en hemsida åt dig själv för första gången så räcker det gott och väl med ett billigare webhotell som exempelvis Inleed eller Miss Hosting. Min åsikt är att dock inte bara välja första bästa, utan läs på och jämför lite bland olika webhotell innan du slänger dig på köpknappen.

Det är nämligen ganska krångligt när du väl köpt ditt första webhotell och några månader in vill byta, för då måste du flytta din hemsida som du har byggt på ett webhotell till det andra.

Ifall du aldrig har byggt en hemsida tidigare och inte vill betala så kan du prova på en testperiod med ett eget webhotell hos Templ.io i 10 dagar.

Här är priserna för de webhotell som jag rekommenderar:

WebhotellKostnad
Inleed19 kr per månad
Miss Hostingfrån 1 kr per månad
Templ.io$15 per månad
Simply10 kr per månad
Hostinger14.90 kr per månad
Egensajt13 kr per månad
Kinsta300 kr per månad

2. Köp domän

Domän
Domänen är den adress som man skriver in för att nå din hemsida.

Nu när du har köpt dig ett webhotell för din hemmabyggda hemsida så behöver du en domän.

En domän är helt enkelt ett namn för din hemsida. Du behöver inte en domän, men det gör det lite lättare för att kunna hitta din hemsida (dittnamn.se) istället för att behöva skriva in IP-adressen till servern (123.145.64.5)

Marcus-lindblad.se är mitt domännamn för just den här hemsidan. Jag hade dock önskat att vilja ha marcuslindblad.se men tyvärr är det en annan Marcus Lindblad som äger den domänen och inte vill sälja den till mig.

Jag tycker att alla privatpersoner som vill bygga ett personligt varumärke bör äga sitt egna namn som domän bara så man är säker på att ingen annan köper upp rätten till ens namn.

Så oavsett om du nu tänkt bygga din egna hemsida eller inte så är det iallafall värt att köpa dig en domän med ditt namn!

 • En domän köper du hos en registrar, exempelvis Simply, Inleed, NameCheap, GoDaddy, eller liknande
 • Domännamnet är ett namn som ersätter IP-adressen dit din hemsida ligger
 • Köp en domän som har ditt namn i ifall du vill bygga ditt personliga varumärke

Tips på bra domänleverantörer:

 1. NameCheap
 2. Simply
 3. Inleed
 4. MissHosting

Jag rekommenderar: NameCheap

Vill du ha en billig och tillförlitlig domänleverantör så rekommenderar jag NameCheap. För webhotell så rekommenderar jag Inleed.

Just nu får du en .com-domän hos Namecheap för bara 10 kr! Använd koden 98DOTCOM eller aktivera rabatten HÄR.

Läs mer om Namecheap

3. Installera WordPress

På ditt webhotell så brukar det finnas något som heter “One Click Installer”. One Click Installer är ett program som webbhotellen använder för att låta dig installera exempelvis WordPress med bara ett klick.

WordPress är det enklaste sättet för att bygga din egna hemsida genom. Den här hemsidan använder sig också utav WordPress. Drygt 40% av alla hemsidor på internet drivs genom WordPress.

De flesta använder sig utav WordPress för att det är enkelt, snabbt, och kostnadsfritt.

Det viktigaste nu är att du inte kladdar ner din hemsida med onödigt många plugins och dåliga teman, för dessa kan slöa ner din hemsida och riskera att din hemsidan blir infekterad med virus.

Läs också: Börja blogga (Enkel guide för att starta blogg som nybörjare)

Så här installerar du WordPress på Inleed

När du har skaffat ett webhotell samt ett domännamn så är det bara dags för att installera WordPress. Nu tänker jag visa dig hur lätt det är att installera WordPress om du har Inleed.

4. Välja Wordpress-Tema

Ditt WordPress-tema är det som bestämmer vilket design din hemsida ska ha. Om du aldrig tidigare har testat att använda dig utav Wordpress så kan det kännas lite förvirrande till hur WordPress fungerar. Många teman har färdigbyggda layouts som du kan använda dig utav.

Ett gratis tema som jag rekommenderar till alla är GeneratePress. Men om du vill få färdiga layouts där du bara behöver fylla i text för att bygga din hemsida så rekommenderar jag att du skaffar GeneratePress Premium eller Divi genom Elegant Themes.

Test-hemsidor som jag byggt på 5 minuter

Kolla in min testsida för att se ett bra exempel på hur du kan bygga en hemsida med Divi: https://divi.marcus-lindblad.se

Kolla in min testsida för att se ett bra exempel på hur du kan bygga en hemsida med GeneratePress Premium: https://generatepress.marcus-lindblad.se

Det absolut bästa wordpress-temat enligt mig är GeneratePress. Den här hemsidan som du är på just nu är byggd med GeneratePress Premium tillsammans med det kostnadsfria GenerateBlocks.

Om du vill få din hemsida att ranka högt upp på Google så är det viktigt att du väljer ett WordPress-tema som är snabbt, optimerat för sökmotoroptimering, och inte väger för mycket. Då är GeneratePress utan tvekan det bästa WordPress-temat för dig som vill bygga din egen hemsida.

Det har alla funktioner och designmöjligheter och är dessutom byggt för att ha bästa möjliga hastighet så att dina besökare stannar kvar på hemsidan.

Tips på bra WordPress-teman om du vill bygga din egen hemsida:

 1. GeneratePress
 2. Divi
 3. Kadence
 4. Astra
 5. Genesis

Med hjälp utav ett bra WordPress-tema så kan du bygga en riktigt professionell hemsida. Dock bör du känna till att de flesta teman kräver en Page Builder för att få din hemsida att se riktigt snygg ut.

WordPress har dock börjat bli riktigt bra, så i vissa fall kan det räcka med det inbyggda standardtemat i WordPress. Problemet blir när du vill lägga till komplexa effekter, moduler, och funktioner som vanligtvis inte är inbyggt i WordPress.

Här vill jag lägga ett varningens finger eftersom många “gratis-teman” i WordPress ofta kräver att du sedan börjar betala för att få din hemsida att bli anpassad på det sätt som du ursprungligen var ute efter. Många teman kommer med thumbnails där det ser ut som din hemsida kommer bli riktigt snygg, men när du enbart kör på det kostnadsfria temat så blir du begränsad och hemsidan kommer se ganska platt ut.

Det vill vi ju inte.

Jag rekommenderar: Generatepress!

När du väljer WordPress-tema i temabiblioteket så kommer du säkert se detta temat. Vid första anblick kanske det känns enkelt och trist. Men tro mig. Du kan inte göra ett bättre val.

När du bygger din första hemsida så vill du ha ett snabbt tema som är enkelt att anpassa. Det är här GeneratePress kommer in i bilden.

Gör dig själv en tjänst och köp GeneratePress Premium direkt. Gör du det med min samarbetslänk så kan du höra av dig så hjälper jag dig igång.

Då får du en hemsida som är:

 • Snabbare än andra hemsidor
 • Optimerad för att komma högt upp på Google
 • Billig att underhålla
 • Alltid uppdaterad för att slippa virus
 • Enkel att anpassa och bygga ut
 • Kombinera det med GenerateBlocks!
Läs mer om GeneratePress

Se upp för WordPress Page Builders när du skapar din hemsida

Om du börjat skapa din egna hemsida med WordPress så kommer du snabbt märka att vissa rekommenderar Page Builders så som Elementor, Beaver Builder, Kadence Blocks, Divi Builder, Thrive Architect, och liknande.

Här vill jag lägga ett varningens finger. Dessa Page Builders är ofta bra då de kan hjälpa dig att bygga din hemsida snabbt. Problemet kommer dock i framtiden ifall du vill bygga om din hemsida. När du lägger till blocks, element och moduler som kommer i dessa Page Builders så får du ofta en massa “fulkod” vilket gör att din hemsida lätt kan bli långsam, icke responsiv, och lite hackig.

Det kanske ser snyggt ut på ytan, men när man lyfter på huven så ser det sällan snyggt ut. Det är ett vanligt återkommande problem när nybörjare bygger hemsidor i WordPress (trust me, I’ve been there) – att man lägger till olika teman, page builders, och plugin som inte bara gör ens hemsida långsam. Du kan också råka ut för säkerhetsproblem där hackers enkelt kan hitta säkerhetshål som man kan utnyttja för att lägga in virus på din hemsida.

Jag använder mig enbart utav GeneratePress Premium samt den kostnadsfria Page Buildern GenerateBlocks. Med denna kombination som är ganska billig, så får man en stilren hemsida som dessutom är snabb och responsiv. Detta utan en massa fulkod. Vill du senare bygga om din hemsida så kommer du inte få en massa huvudvärk som med andra Page Builders i WordPress.

5. Skräddarsy din egna hemsida

Nu är det dags att skräddarsy din egna hemsida som just du vill ha den.

Det kan kännas ganska jobbigt när du sitter där och vill ändra saker i din hemsida men mitt tips är bara att jobba på dina Google-kunskaper för det finns många guider där ute som lär dig precis allt om din hemsida.

Mina bästa tips för dig när du ska anpassa din hemsida är att:

 • Inte installera för många wordpress-plugins (de slöar ner din hemsida onödigt mycket)
 • Välj ut några enkla färger som får din hemsida stilren
 • Fokusera på att skriva text på hemsidan som sökmotorer kan läsa, fastna inte i vilken färg du ska ha på knappar
 • Dina besökare kommer bry sig mer om ditt innehåll på din hemsida mer än vad du har för bilder på startsidan
 • Fokusera på att komma igång med att bygga din hemsida istället för att jämföra funktioner och designer på teman.

Tips: Skapa hemsida till företag – Steg för steg guide

Tips: 5 anledningar till varför det är viktigt med en snabb hemsida

Gå min affiliate marketing-kurs

Vill du:

Lära dig bygga affiliatehemsidor som tjänar över 100 000 kr per månad?

Kunna resa jorden runt och samtidigt tjäna pengar?

Säga upp dig från ditt jobb och tjäna mer pengar än som anställd?

Ha full frihet att jobba med vad du vill?

Då bör du gå min affiliatekurs där jag lär ut mina hemligheter om hur jag jobbat med och byggt 10-tal hemsidor som tjänat allt från 1000 kr per månad upp till 370 000 kr per månad i affiliateinkomster per hemsida.

Just nu: 0 platser kvar

Ansökan: Stängd!

Sätt mig på väntelistan

3 svar på ”Skapa hemsida”

 1. Hej! Tack för superbra och tydlig information!
  När det gäller att installera Generate Press Premium, är det något man köper via den hemsidan du länkar till och sedan installerar, i så fall hur? Jag blir lite osäker här på vad jag gör via Wordpresskontot respektive Inleed. Vänligen Lina.

  Svara
  • Hej Lina och stort tack för dina fina ord 🙂
   Ja exakt, du kan installera GeneratePress helt gratis i WordPress. Det är ett kostnadsfritt tema.
   Dock är anpassningsmöjligheterna i temat ganska begränsade såvida du inte själv vill in och trixa med CSS-kod.

   Gör så här:
   1. Installera GeneratePress via Teman i WordPress
   2. Köp GeneratePress Premium på deras hemsida
   3. Ladda ner GeneratePress Premium och installera det under “Tillägg” på din WordPress (det finns en guide hos GeneratePress här)
   4. Gå till Utseende – GeneratePress
   5. Aktivera de moduler du känner att du behöver.
   6. Nu kan du konfigurera ditt tema hur du vill, eller använda Site Library för att installera färdiga hemsidemallar och spara tid.

   Du behöver bara installera WordPress via Inleed enligt min guide, sen gör du rubbet i WordPress som jag nämnde här ovan.
   Följ mina steg och återkom här i kommentarerna om du fastnar någonstans med skapandet av din hemsida.

   Lycka till!
   /Marcus

   Svara

Lämna en kommentar