Skapa hemsida

Om du funderar på att skapa din egna hemsida så vill jag bara säga – GÖR DET!

Har du en idé på en tjänst eller produkt som du vill sälja, eller om du bara vill starta en egen hemsida till ditt nya företag eller någon annan så rekommenderar jag dig starkt att bara sätta igång med hemsidebyggandet.

Jag själv startade hemsidan SparaCash.se år 2016 och nu är hemsidan min huvudsakliga inkomst som jag lever på och tjänar mer än 30 000 kr per månad.

Det är alltså fullt möjligt att skapa en egen hemsida 2021 som du kan kapitalisera på och leva på med en passiv inkomst.

I den här guiden till hur du startar din egna hemsida så ska vi gå genom 5 enkla steg där du kommer lära dig:

 1. Skaffa ett webhotell
 2. Köpa en domän
 3. Installera WordPress
 4. Välja ett bra WordPress-tema
 5. Skräddarsy din nystartade hemsida utifrån hur du vill ha den

Efter du gått genom stegen till hur du startar din egna hemsida så kommer du ha en grundläggande kunskap om hur man sätter upp en egen wordpress-hemsida där du har fulla möjligheter själv att anpassa den precis som DU vill ha den. Skönt va?

1. Skaffa Webhotell

Det absolut första du måste göra för att kunna bygga en egen hemsida är att skaffa dig ett webhotell.

En hemsida som du bygger består ju av olika filer, men vi ska inte riktigt gå in på den tekniska biten här, men dessa filer som din hemsida består av måste lagras någonstans och det är där ditt webhotell kommer in i bilden.

Många andra hemsidor du kanske besökt vill oftast att du ska skaffa ett webhotell som den hemsidan tjänar mest pengar på genom s.k. affiliatelänkar.

Jag personligen har av erfarenhet testat Binero, Loopia, One, Wix, och många fler men alla dessa är utomordentligt värdelösa ifall du är ute efter bra kundservice, snabba hastigheter och ett bra pris.

Om du aldrig tidigare startat en egen hemsida så är det viktigt att du får snabb kundsupport till bra pris, och då finns det bara ett webhotell som jag kan rekommendera vilket är Inleed.

2. Köp domän

Nu när du har köpt dig ett webhotell för din hemmabyggda hemsida så behöver du en domän.

En domän är helt enkelt ett namn för din hemsida. Du behöver inte en domän, men det gör det lite lättare för att kunna hitta din hemsida (dittnamn.se) istället för att behöva skriva in IP-adressen till servern (123.145.64.5)

Marcus-lindblad.se är mitt domännamn för just den här hemsidan. Jag hade dock önskat att vilja ha marcuslindblad.se men tyvärr är det en annan Marcus Lindblad som äger den domänen och inte vill sälja den till mig.

Jag tycker att alla privatpersoner som vill bygga ett personligt varumärke bör äga sitt egna namn som domän bara så man är säker på att ingen annan köper upp rätten till ens namn.

Så oavsett om du nu tänkt bygga din egna hemsida eller inte så är det iallafall värt att köpa dig en domän med ditt namn!

 • En domän köper du hos en registrar, exempelvis Inleed, One, NameCheap, GoDaddy, eller liknande
 • Domännamnet är ett namn som ersätter IP-adressen dit din hemsida ligger
 • Köp en domän som har ditt namn i ifall du vill bygga ditt personliga varumärke

3. Installera WordPress

På ditt webhotell så brukar det finnas något som heter ”One Click Installer”.

One Click Installer är ett program som webbhotellen använder för att låta dig installera exempelvis WordPress med bara ett klick.

WordPress är det enklaste sättet för att bygga din egna hemsida genom. Den här hemsidan använder sig också utav WordPress. Drygt 40% av alla hemsidor på internet drivs genom WordPress.

De flesta använder sig utav WordPress för att det är enkelt, snabbt, och kostnadsfritt.

Det viktigaste nu är att du inte kladdar ner din hemsida med onödigt många plugins och dåliga teman, för dessa kan slöa ner din hemsida och riskera att din hemsidan blir infekterad med virus.

4. Välja WordPress-Tema

Det absolut bästa wordpress-temat är GeneratePress.

Om du vill få din hemsida att ranka högt upp på Google så är det viktigt att du väljer ett WordPress-tema som är snabbt, optimerat för sökmotoroptimering, och inte väger för mycket.

GeneratePress är utan tvekan det bästa WordPress-temat för dig som vill bygga din egen hemsida.

Det har alla funktioner och designmöjligheter och är dessutom byggt för att ha bästa möjliga hastighet så att dina besökare stannar kvar på hemsidan.

5. Skräddarsy din egna hemsida

Nu är det dags att skräddarsy din egna hemsida som just du vill ha den.

Det kan kännas ganska jobbigt när du sitter där och vill ändra saker i din hemsida men mitt tips är bara att jobba på dina Google-kunskaper för det finns många guider där ute som lär dig precis allt om din hemsida.

Mina bästa tips för dig när du ska anpassa din hemsida är att:

 • Inte installera för många wordpress-plugins (de slöar ner din hemsida onödigt mycket)
 • Välj ut några enkla färger som får din hemsida stilren
 • Fokusera på att skriva text på hemsidan som sökmotorer kan läsa, fastna inte i vilken färg du ska ha på knappar
 • Dina besökare kommer bry sig mer om ditt innehåll på din hemsida mer än vad du har för bilder på startsidan
 • Fokusera på att komma igång med att bygga din hemsida istället för att jämföra funktioner och designer på teman.

Lämna en kommentar