Skriva om text: Tips & verktyg för att skriva om text automatiskt

Foto av författare

Jag rekommenderar inte längre Jasper AI för att skriva om text.

 • Det är dyrt
 • ChatGPT/Bard är billigare men inte bättre

Alternativ som är billigare och bättre än Jasper AI för att skriva om text:

Behöver du skriva om din text? Du kanske vill göra den mer levande eller ändra tonen.

En omskrivning av text är en av de vanligaste och mest kritiska uppgifterna du kommer att göra. Varför? Jo därför att du inte får plagiera texten du vill ta dina källor ifrån. Därför är det viktigt att skriva om texten med dina egna ord på ett inspirerande sätt.

Här får du några tips på hur du kan skriva om din text. Du kan också använda ett verktyg som automatiskt skriver om din text åt dig.

Skriv om text gratis med Jasper AI

Prova att skriva om text med verktyget Jasper AI. Det är en avancerad robotskribent som kan omformulera dina texter helt automatiskt. Jasper fungerar utmärkt till att omformulera dina korta men även långa texter på Svenska helt automatiskt.

Med min inbjudningslänk kan du omformulera 10 000 ord helt kostnadsfritt. Jag är en mycket nöjd betalande kund av detta omformuleringsverktyg sedan 6 månader tillbaka!

Skriv om text automatiskt
Sammanfatta din text med ett knapptryck
Skriver om dina ord automatiskt med Re-Phrase-funktionen
Se mig skriva om text automatiskt med verktyget Jasper AI

Vad är omskrivning av text?

Omskrivning av text är en process där man reviderar ordvalet och meningsstrukturen i en text för att göra den mer lättläst. Om det görs på ett bra sätt kan omskrivningen förbättra tydligheten och effekten av din text utan att ändra dess innebörd.

Det kan också vara så att du har en text som källa eller källhänvisning där du behöver ta dess fakta och innebörd men istället skriva om det till din egna artikel, uppgift, tentamen, uppsats, eller liknande med dina egna ord.

Här är olika anledningar till varför du bör skriva om din text:

 • Göra din text mer lättförståelig
 • Se till att din text blir unik
 • Undvika att din text riskerar plagiering

Att skriva om text. Här är några bra tips på hur du kan skriva om din text med dina egna ord. Du kanske arbetar med en uppgift där du måste skriva om din text för att få den att leva upp och få en annan ton. Därför ska jag ge dig några enkla tips på hur du kan skriva om din text.

Hur skriver man om text?

Så här går du tillväga när du ska skriva om din text:

 1. Förstå uppgiften
 2. Identifiera huvudpunkterna i texten
 3. Skriv om texten med egna ord
 4. Kontrollera om det finns grammatik- och stavfel
 5. Redigera, finslipa, och kontrolläs din text
 6. Lämna in eller publicera din text

Tips när du ska skriva om en text

Här är några bra tips på hur du kan skriva om din text med dina egna ord. Du kanske arbetar med en uppgift där du måste skriva om din text för att få den att leva upp och få en annan ton. Därför ska jag ge dig några enkla tips på hur du kan skriva om din text.

 1. Skriv ned stödord till vad texten handlar om
 2. Ta det steg för steg, skriv inte om hela texten i ett svep
 3. Glöm inte ta pauser för att få ett öppet sinne
 4. Fråga om en väns åsikt om din text för fler perspektiv på din text
 5. Hitta flera källor som skriver om liknande texter för mer inspiration

1. Skriv ned stödord

Genom att skriva ned stödord om din text så bryter du ned din text i vilka delar som är viktiga. För att förstå huvudpoängen med din text så måste du fokusera på vilka bitar där du ska lägga ditt huvudfokus.

När du själv skriver ned stödord från antingen den text du vill skriva om, eller din egna text – så isolerar du de fokusområden som du bör lägga den största delen av ditt arbete på.

2. Steg för steg – Skriv inte om hela texten direkt

Om det är en längre text du vill skriva om, ta inte på dig för stort ansvar direkt. Det är lätt att man blir utmattad och trött ifall du har säg 20 000 ord som du behöver skriva om på en kortare tid.

Dela istället upp din text i flera mindre bitar och sätt upp en tidsplan för när du ska skriva om den mindre texten. Då blir det lättare att skriva om din text eftersom du inte behöver fokusera på alla kapitel på en och samma gång.

Det gör det också lättare att skriva om texten eftersom du kan fokusera på olika ämnen åt gången.

3. Ta pauser

Glöm inte att ta en paus ibland! När man skriver texter så blir man trött i hjärnan och då kommer du tappa ditt fokus. När man tappar fokus så skriver man ofta stavfel, eller tappar förståelsen för det övergripande sammanhanget i den text som du skriver om.

Ett förslag är att gå via Pomodoro-tekniken där du jobbar i 25 minutersintervaller, efter 25 minuter så tar du en kort paus om 5 minuter, repetera detta 4 gånger och efter den 4e rundan så tar du 1 timmes paus.

 • Skriva om text 25 minuter
 • Rast 5 minuter
 • Skriva om text 25 minuter
 • Rast 5 minuter
 • Skriva om text 25 minuter
 • Rast 5 minuter
 • Skriva om text 25 minuter
 • Rast 60 minuter

Med det sättet så kommer du hålla din hjärna pigg och alert och du kommer kunna fokusera bättre på att fylla din nya text med levande ord som får din text att älskas av de som kommer läsa den.

4. Fråga om en väns åsikt om din text

Genom att bara be din vän att ta en titt på din text eller den text du vill skriva om så kommer du direkt få feedback från vännen hur denne ser på texten. Du kommer få andra infallsvinklar och perspektiv på vad den personen lägger märke till i texten.

När du får den feedbacken, ta den med en nypa salt, och be gärna om konstruktiv kritik på hur personen upplever texten. Be inte om åsikt ifall texten är bra eller dålig. Ditt huvudsyfte är att skriva om texten med dina egna ord.

Så när du får höra feedbacken så försök ha ett öppet sinne så att din hjärna öppnar sig för att ta in mer information om hur du kan fortsätta utveckla din text med fler ord än du vanligtvis hade i ditt huvud.

5. Hitta flera källor som skriver om liknande texter för mer inspiration

Det sista tipset är att söka runt på nätet efter fler texter. Detta har du säkerligen redan gjort. Men försök att söka runt med ett annat perspektiv än du vanligtvis brukar använda dig av för att hitta texter om ditt ämne.

Använd olika frågor när du söker på den text du vill skriva om. “Hur gör man” “Varför är det” “Kan man” och liknande fraser.

Då kan du förhoppningsvis få upp sökresultat med fler andra infallsvinklar till hur du kan skriva om din text till nästa nivå.

Appar & verktyg för att skriva om text

Det kan vara tråkigt och tidskrävande att skriva om din text – särskilt när du måste göra det för hand. Skulle det inte vara fantastiskt om det fanns ett verktyg som kunde hjälpa dig att automatisera processen åt dig? Jo, det finns det!

Här är några av de bästa verktygen som jag använder för att automatiskt skriva om text.

Det finns många appar, program, och olika verktyg på nätet som kan hjälpa dig att skriva om din text. De flesta kostnadsfria hemsidorna som omformulerar din text är ofta fyllda med annonser, och ger dig ganska lågkvalitativ omformulering av text.

Jag har testat många av dem, och det bästa programmet för att skriva om text som jag använder är Jasper AI.

Givetvis är det alltid bäst om du faktiskt skriver om dina texter själv, men ibland är det också nyttigt att ta hjälp utav en app för att ge dig lite inspiration.

Bästa programmen för att skriva om text

Här hittar du bra verktyg som hjälper dig skriva om texter.

Båda dessa appar kostar pengar, men de är definitivt värda priset. De båda erbjuder dock en fri testperiod så att du kan testa dem för att skriva om dina texter. Sedan kan du känna efter om det är värt pengarna för dina framtida arbeten.

Jag själv anser att båda är väl värda pengarna då de sparar mig extremt mycket tid och hjälper mig med bara ett enkelt knapptryck att formulera om mina ord, och även ge mig bra grundläggande texter som är enkla att läsa.

1. Jasper AI

Skriver om text med Jasper AI

Jasper AI är en skrivrobot som kan hjälpa dig att skriva innehåll och skriva om dina texter med ett knapptryck.

Jag personligen använder Jasper AI som verktyg för att börja skriva mina texter och även för att omformulera mina ord och ge en lättare förståelse för innebörden av det jag skriver om.

Skriv om text automatiskt med AI program

Med detta program kan du automatiskt skriva om din text med egna ord. Det är en generator som med hjälp av AI omformulerar din text och du behöver inte oroa dig för Urkund.

Med min inbjudningslänk kan du skriva om din text med 10 000 ord helt kostnadsfritt. Jag är en mycket nöjd betalande kund av detta omformuleringsverktyg sedan 6 månader tillbaka!

Läs mitt omdöme om Jasper AI.

2. Grammarly Premium

Vad är Grammarly? Grammarly är en grammatik- och stavningskontroll samt en plagiatdetektor. Det är ett av de mest populära skrivverktygen som finns tillgängliga idag.

Tyvärr fungerar inte Grammarly på svenska.

Slutsats skriva om text

Mitt bästa tips till dig som behöver skriva om en text är att dela upp texten i flera stycken och ta en mening i taget. Gör det inte komplicerat och försök ändra om enstaka ord utan tänk om mening för mening i ditt huvud – sedan skriv det som du tänker på.

Oavsett om du väljer att skriva om din text från ditt huvud eller med ett verktyg som Jasper AI så kommer du enbart lyckas omformulera dina ord på bästa sätt om du låter dig tänka utanför boxen. En fara med att skriva om dina ord utifrån vad du läser är att du enbart kommer kopiera det du ser. Försök att ta ett steg tillbaka och tänka på vad du ser framför dig när du läser din text, och därefter lägga till adjektiv, subjektiv, och andra liknande ord som får din text att vakna till liv från ett helt annat perspektiv. Då kommer du skriva om dina texter på ett mycket bättre sätt.

1 svar på ”Skriva om text: Tips & verktyg för att skriva om text automatiskt”

 1. Tjena Marcus och tack för bra tips om hur man skriver om sina texter med egna ord- en fråga om Jasper. Är det lätt att skriva om långa texter med verktyget?

  Svara

Lämna en kommentar